STAYHARDS
Staycation-vinkit
Keräsimme alle vinkkejä, joiden avulla luot Riviera-tunnelmaa olohuoneeseesi. Vaihda playa parkettiin.
Croissant – Ainekset
16 annosta
25 g hiivaa
2 ½ dl maitoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
350 g jääkaappikylmää voita
1 kananmunan keltuainen (voiteluun)
Tee näin
• Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Anna taikinan levätä n. 10 min.
• Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita, mutta vältä voimakasta vatkaamista. Lisää suola ja sokeri.
• Lisää jauhot vähän kerrallaan ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta tunnin ajan liinalla peitettynä.
• Kauli taikina neliön muotoon. Peitä puolet taikinasta ohuella voikerroksella ja taita sen jälkeen taikina puoliksi. Purista reunat kevyesti yhteen, jotta voi ei valu ulos.
Kauli taikina uudelleen, peitä puolet taikinasta voikerroksella ja taita taikina puoliksi. Toista vähintään kuusi kertaa.
• Kavla ut degen igen, lägg på mer hyvlat smör på halva degen och vik ihop.
Upprepa minst sex gånger.
• Kauli taikina lopuksi neliön muotoon. Leikkaa taikinasta pieniä neliöitä ja taita ne kolmioiksi. Rullaa leveältä sivulta kohti kapeaa kärkeä ja taivuta päädyt samaan suuntaan. Aseta leivonnaiset uunipellille leivinpaperin päälle.
• Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
• Anna leivonnaisten kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Voitele ne munankeltuaisella ja paista 10–15 minuuttia.
Croque Monsieur – Ainekset
4 annosta
8 viipaletta valkoista leipää, ei liian paksua
4 siivua keittokinkkua (tai savukinkkua)
4 juustosiivua
1 kananmuna
3–4 dl maitoa
Sinappia
Tee näin
• Voitele leipäviipaleet kevyesti. Aseta neljälle leipäviipaleelle kinkkua, hieman sinappia ja päällimmäiseksi juustoa. Voitele loput leipäviipaleet ja aseta ne leipien päälle voipuoli alaspäin.
• Vatkaa keskenään kananmunat ja maito, ja kasta leivät seoksessa nopeasti niin, että ne eivät kastu läpimäriksi.
• Paista leivät rapeiksi pannulla paistorasvassa tai grillaa ne voileipägrillissä.
• Tarjoa leipien kanssa vihersalaattia, salaattikastiketta ja kourallinen kevyesti suolattuja perunalastuja.
Aperitivospritz – Ainekset
Alkoholitonta kuohuviiniä
Crodinoa tai muuta vastaavaa bitter-limonadia
Soodaa
Appelsiinilohkoja tai minttua
Jäitä
Tee näin
• 3 osaa alkoholitonta kuohuviiniä
• 2 osaa bitter-limonadia
• 1 osa soodaa
• Paljon jäitä, koristeeksi appelsiinilohko tai minttua
Tomaattikastike – Ainekset
4 annosta
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
Suolaa ja mustapippuria
1 oliiviöljyä
1 rkl kasvislientä
3 rkl tomaattipyrettä
Tilkka punaviiniä tai balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa
400 g tomaattimurskaa
Oreganoa
Parmesan-juustoa
Tee näin
• Silppua punasipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyn kanssa kattilassa keskilämmöllä, kunnes sipuli on täysin pehmeää.
• Kaada joukkoon tomaattipyre, mausteet (paitsi oregano), viini/balsamiviinietikka ja kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen.
• Lisää tomaattimurska sekä hieman oliiviöljyä ja hunajaa. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen samalla sekoittaen ja mausta lopuksi oreganolla.
Pasta: lisää kastikkeeseen oliiveja tai kapriksia ja ripottele pinnalle Parmesan-juustoa.
Lasagne: aseta vuokaan vuorotellen pastalevyjä, tomaattikastiketta ja Mozzarella-juustoa.
Pizza: lisää haluamasi täytteet tomaattikastikkeen ja Mozzarella-juuston joukkoon.
Nauti ruoka kaikessa rauhassa valitsemasi juoman kanssa ja anna illan vaihtua yöksi hyvässä seurassa.