Luke Fracher The Interview | Stayhard
Ostoskori

Round Two - Perustaja Luke Fracher

Round Two on yksi maailman suurimmista toimijoista resale-markkinoilla. Perustajat, kolme ystävää nimeltä Luke, Sean ja Chris, päättivät vuonna 2013 perustaa oman myymälän Richmondiin. Liiketoiminta lähti kasvuun, ja nykyään heillä on kahdeksan myymälää neljässä eri kaupungissa eri puolilla USA:ta.

Foto: Sanhareib Youkhana
Text: Kingsize Magazine

- Seanilla ja Chrisillä oli kotisivu nimeltä ”Round Two vintage”, missä he myivät vaatteita. Itse osta/myy/vaihda-konsepti on ollut aina olemassa. Sean työskenteli ”consignement store” -myymälässä ja tulimme ajatelleeksi, että meidän pitäisi käyttää samaa konseptia mutta valita asioita joista me pidämme, kuten vintage-vaatteita ja tennareita. He ottivat minut mukaan, sillä minulla oli runsaasti kokemusta myymälätyöskentelystä.

- Työskentelin koko nuoruuteni pienissä tennariliikkeissä. Ensimmäinen työni oli Lifeguardilla ja 15-vuotiaana aloitin työt Legend-nimisessä myymälässä. Täyttäessäni 18 muutin Richmondiin ja perustimme ensimmäisen Round Two -myymälän. Työskentelin samaan aikaan DTLR:llä, joka on myös tennariliike. Olen työskennellyt myös Gucci-myymälässä, joten minulla oli runsaasti kokemusta myymälätyöskentelystä.

”Consignement stores” - myymälät ovat kauppoja, joihin voit jättää käytetyt vaatteet. Jos myymälä myy vaatteesi, he pidättävät yhden prosentin tuotosta ja loput saat sinä. ”Resale”-käsitettä taas käytetään useimmiten myymälöistä, jotka ostavat tavarat niiden omistajalta. Nykyään on tavallista, että he ostavat uusia tuotteita juuri kun ne julkaistaan, ja myyvät ne eteenpäin. Viime vuosina markkinat ovat kasvaneet ja markkinoilla on kaikkea ylellisistä retrovaatteista rajoitettuihin ja vaikeasti saataviin julkaisuihin, kuten esimerkiksi Supreme ja Off White.

- Siihen aikaan ei ollut lainkaan resale-markkinoita, tämä on aika uusi juttu. Olemme varmasti olleet mukana luomassa markkinoita. Jos halusit aikoinaan Supreme-tuotteita, sinun tuli mennä Strictly Supremelle tai vaikka Hypebeast-forumiin, ja jos halusit tennarit, sinun piti etsiä eBaystä, Flightclubilta tai vaikka Solecollector-foorumista. Tiedäthän, silloin oli paljon foorumeita ja vastaavia. Ennen meitä ei ollut mitään todellisia resale-kauppoja. Ennen resale-markkinoiden läpimurtoa ei ollut erityisen vaikeaa saada käsiinsä uutta julkaisua, poikkeuksena tästä olivat tennarit.

Kuinka yhteistyö Stayhardin kanssa alkoi?
- Rehellisesti sanottuna en ollut ennen yhteistyötä koskaan kuullutkaan Stayhardista. Stayhardin Marcus kävi New Yorkin myymälässä muutaman kerran ja puhuimme mm. tatuoinneista. Myöhemmin hän kysyi, haluaisinko suunnitella heille malliston. Sanoin ehdottomasti kyllä, mutta tarvitsin lisätietoja. Hän palasi asiaan lisätietojen ja sopimuksen kanssa ja kertoi, miten he ajattelivat ja mikä olisi minun roolini. En ole mikään suunnittelija, joten Marcus otti vastaan ideani ja auttoi minua toteuttamaan ne. Olen tehnyt joitakin juttuja ennen Round Two:ta, mutta vain T-paitoja ja pipoja, joten en ollut koskaan tehnyt mitään tämän kaltaisia ”cut and sew pieces” -tuotteita. Tämä on ollut todella hauskaa ja jännittävää.

- En osaa edes piirtää, joten kerroin ideani Marcukselle ja Stayhardin tiimille. Sen jälkeen he toteuttivat idean, ja on todella hauskaa nähdä, että lopputulos on niin lähellä minun ajatustani. Olen nähnyt kuvia ja joitakin testejä, mutta silloin kaikki ei ollut vielä aivan valmista. Näen tänään monet tuotteista ensimmäistä kertaa. Se tuntuu todella hyvältä, laatu on hyvää ja paljon on tehty Euroopassa, mitä monetkaan merkit eivät enää tee. Täällä se voi olla tavallisempaa, mutta ei USA:ssa. Ymmärtääkseni myös hinnat ovat kohtuullisia, etenkin kun miettii missä ne on tuotettu.

Mistä tulee nimi Mooky?
- Minua on pitkään kutsuttu lempinimellä Luke Mook. Se on lainattu battle-räppäri Murda Mookilta. Lukioaikana se oli mielestämme hauskaa. Monet ystäväni kutsuvat minua nimellä Mooky. Se tuntui hyvältä valinnalta malliston nimeksi ja on juuri sopivan pituinen.

Kengät ovat saaneet inspiraatiota bootleg-jordaneista, miksi?
- Rakastamme bootleg-vintage-tavaroita, bootleg-Nike, Polo, Tommy Hilfiger... Ne ovat mielestäni kaikista siisteimpiä ja niissä oli yllättävää muotoilua, jota ei koskaan täysin hyväksytty, mutta niitä valmistettiin siitä huolimatta. Ne ovat usein hienompia kuin alkuperäiset.

Mikä on sinun tämän malliston suosikkivaatteesi?
- Rakastan koira-farkkuja, ne ovat minun versioni bbc-farkuista. Pidän myös todella paljon vihreistä shortseista.

Luke on innostunut omien mallistojen luomisesta ja toivoo voivansa tehdä lisää mallistoja tulevaisuudessa. Samaan aikaan jatkuu työ Round Twon parissa, ja uusia myymälöitä avataan mm. Chicagoon.

- Tulemme jatkamaan tuotemerkin rakentamista ja tekemään siistejä juttuja, joilla ei ole mitään tekemistä itse myynnin kanssa. Uskon, että tuotemerkin kasvaminen on tärkeää tulevaisuutta ajatellen.

Kuka on mielestäsi parhaiten pukeutuva räppäri?
- Pentele, mielestäni ei ole montaakaan räppäriä, jotka osaavat pukeutua hyvin. Luulen, että monet sanoisivat ASAP Rocky tai ehkä Future. Cardi B:n tyyli on myös pidetty. Lil Yatchy pukeutuu mielestäni erittäin hyvin, hän on myös ystäväni.

Hänen mielestään ihmisten pukeutumistyylien erot ovat pienentyneet.
- Kaikilla on nyt saatavillaan samat asiat ja he katsovat niitä samasta näkökulmasta. Se ei ole enää niin kuin ennen, jolloin New York -räppäri pukeutui eritavalla kuin atlantalainen tai losangelesilainen räppäri. Nyt kaikki pukeutuvat enemmän tai vähemmän samalla lailla. Tämä ei koske vain räppäreitä, vaan internet ja sosiaalinen media on vaikuttanut muotiin kokonaisuudessaan.

Minkä vinkin antaisit niille, jotka haluavat mukaan resale-markkinoille?
- Osta ja myy tavaroita, älä pidä niitä. Uskon, että on tärkeää suosia suuria määriä sen sijaan että tekee isoja voittoja yksittäisillä tavaroilla.

Luke Fracherin ainutlaatuinen kokoelma "Mooky" Stayhardilla on täällä.

kingsizemag.se