Ellos.fi
Ostoskori

Kolme vanhaa farkkumyyttiä – totta vai tarua?

Pesenkö farkkuni pesukoneessa? Kannattaako ostaa aina yhtä kokoa pienemmät farkut? Maailma on täynnä myyttejä ja totuuksia. Tässä kerromme, mitkä niistä ovat totta.

Teksti: Marcus Brodendal



”ÄLÄ PESE FARKKUJASI PESUKONEESSA!”
Pesenkö farkkuni pesukoneessa? Tätä väittämää seuraa usein teesi, jonka mukaan pesukone pilaa farkkujen värin ja vaikuttaa niiden kestävyyteen. Onko näin? Mmm. Toki konepesu vaikuttaa farkkujesi väriin, mutta onko se huono asia? Ei, päinvastoin. Useimmat farkut vain paranevat pesujen myötä. Nahkatakkien lailla ne saavat kulumisesta patinaa ja useimmiten myös ainutlaatuisen ilmeen. Vaatteessa voi myös olla tuotannon jäljiltä tärkkelys- ja konerasvajäämiä, jotka kuluttavat vaatetta epäedullisesti. Ne häviävät helposti vedellä ja pesuaineella. Vältä sen sijaan huuhteluaineen käyttöä, sillä se vaurioittaa stretchfarkkujesi sisältämää elastaania.

”LAITA FARKKUSI PAKASTIMEEN, NIIN SAAT NIISTÄ UUDENVEROISET!”
Laitanko farkkuni pakastimeen? Pahimmilla pesun vastustajilla on tapana ehdottaa, että farkut laitetaan pakastimeen herneiden ja piirakoiden sekaan pesukoneen sijaan. Tarkoitus on, että housujen bakteerit kuolevat pakkasessa ja farkut tuntuvat jälleen raikkailta ja uusilta. Hmm, kenties. Osa bakteereista katoaa varmasti, mutta tutkimusten mukaan useimmat jäätyneet bakteerit virkoavat housujen sulaessa ja voivat jatkaa ”pants partyaan”. Pakastin ei myöskään poista aamulatten roiskeita tai syliin pudonneen juustoleivän jättämiä rasvatahroja.

”OSTA AINA YHTÄ KOKOA PIENEMMÄT FARKUT – FARKUT VENYVÄT!”
Ostanko yhtä kokoa pienemmät farkut? Väitetään, että farkut ”kasvavat” yhden koon käytön myötä. Näin voi ehdottomasti käydä, mutta se ei ole mikään sääntö. Se riippuu kankaan koostumuksesta ja tiiviydestä. Useimpien farkkujen kuluneimmat kohdat venyvät käytön myötä, mutta pesun jälkeen ne asettuvat jälleen entiseen muotoonsa. Tällöin yhtä kokoa pienemmät farkut voivat olla väärän kokoiset. Stretchfarkut taas säilyttävät kokonsa käsittelystä riippumatta kankaan sisältämän elastaanin ansiosta.